Play video
plate icon
Controlul diabetului zaharat tip 2
Diabetul zaharat tip 2(DZ2) este frecvent asociat cu complicații, precum cele cardiovasculare, cum ar fi insuficiența cardiacă. Persoanelor care trăiesc cu DZ2 le este recomandat - încă de la momentul diagnosticului - să își facă o evaluare multifactorială a stării de sănătate52, 53.

1 din 2 pacienți cu diabet zaharat tip 2 poate dezvolta insuficiență cardiacă52, iar 68% din pacienții diagnosticați cu diabet zaharat tip 2 prezintă, în primii 5 ani de la diagnosticare, o afecțiune a inimii care conduce frecvent la insuficiență cardiacă54.

Complicațiile cardiovasculare ale DZ2 pot fi prevenite dacă acționezi din timp.
Află în ce categorie de risc cardiovascular te afli cu testul de mai jos și discută rezultatul cu medicul tău.
heart icon
Cauzele complicațiilor cardiovasculare în DZ254
Diabetul zaharat se definește ca un grup de tulburări metabolice, care poate avea cauze multiple, caracterizat de creșterea nivelului de glucoză din sânge pentru perioade mai îndelungate de timp (hiperglicemie cronică), din cauza unuia sau a ambelor mecanisme de mai jos:
 • Deficitul de insulină (hormon secretat de pancreas).
 • Rezistența țesuturilor la acțiunea insulinei.
Pentru persoanele cu DZ2 nivelurile ridicat de glucoză în sânge, pe perioade de timp mai îndelungate, pot avea consecințe negative serioase asupra funcționării unor organe importante, cum ar fi inima.
În diabetul zaharat tip 2, dincolo de glucoză, mai sunt o serie de alți factori de control la fel de importanți, a căror menținere în valorile țintă contribuie la un control adecvat al bolii:
 • tensiunea arterială,
 • nivelul de grăsime din sânge (colesterolul),
 • greutatea,
 • funcția renală.
Vorbește cu medicul tău despre o evaluare multifactorială a factorilor de risc și a comportamentelor de evitat pentru un control adecvat al diabetului zaharat tip 255.
Mai jos ai o listă cu valorile țintă ai celor mai importanți factori de risc și a comportamentelor de evitat pe care să le ai în vedere pentru a-ți ține diabetul sub control56:
tabel control glicemic

Vorbește cu medicul curant despre evaluarea multifactorială a diabetului tău!

Prevenirea și întârzierea apariției complicațiilor cardiovasculare în diabetul zaharat tip 257
Atunci când trăiești cu diabet tip 2, complicațiile cardio-renale asociate acestei patologii, precum hipertensiunea arterială, angina pectorală, insuficiența cardiacă, boala cronică de rinichi, pot deveni parte din viața ta cu diabet zaharat tip 2.
Dar aceste complicații pot fi întârziate sau chiar prevenite. Controlul nivelului de zahăr (glucoza) din sânge, a tensiunii arteriale și a nivelului de grăsimi din organism contribuie în mod direct la reducerea riscurilor de complicații, inclusiv cele cardiovasculare.
Mai jos îți propunem un set de 5 pași de urmat care pot să contribuie la un bun control al diabetului zaharat tip 2 și al posibilelor complicații57, inclusiv cele cardiovasculare:
 1. Evaluarea hemoglobinei glicate, cel puține de două ori pe an sau mai des la recomandarea medicului curant.
 2. Evaluarea tensiunii arteriale la fiecare vizită la medic pentru a vă asigura că sunteți în valorile țintă recomandate (maxim 140/90 mmHg).
 3. Evaluarea nivelului de colesterol și a trigliceridelor, cel puțin o dată pe an.
 4. Examen complet al ochilor și picioarelor, cel puțin o dată pe an.
 5. Evaluarea funcției renale.
Cei 5 pași trebuie să fie completați de un stil de viață de viață sănătos, care începe în primul rând cu alimentele consumate56, și o schemă de tratament optimă, care să asigure un control adecvat al DZ2 și complicațiilor asociate.
Modelul farfuriei sănătoase

Te poate ajuta să îți planifici simplu și eficient mesele sănătoase.

diagrama farfuria sanatoasa
Complicațiile cardiovasculare ale DZ2 pot fi prevenite dacă acționezi din timp.
Află în ce categorie de risc cardiovascular te afli cu testul de mai jos și discută rezultatul cu medicul tău.